Chris Martineau & Sylvain Meret

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Priroda improvizacije u živoj izvedbi

Od 23. do 25. rujna 2008. / Od 10 do 16 sati

Na ovoj radionici bavimo se temeljnim principima improvizacije u živoj izvedbi. Radionica je namijenjena plesačima i glazbenicima koji bi svoje višegodišnje iskustvo bavljenja plesom ili glazbom željeli produbiti i otvoriti se novim oblicima interakcije s drugim medijem kroz improvizaciju. Uloge nestaju, granice umjetničkih formi se prekoračuju. Vježbe sa strogo zadanim pravilima kombiniraju se s kratkim otvorenim improvizacijama kako bi suočile pojedinca s osjećajem praznine, neodlučnosti, sumnje, izgubljenosti, ali isto tako i užitka i iznenađenja koje improvizacija pruža, s otkrićem drugoga i podrške koju on može pružiti ili koju u određenom trenutku očekuje, te ga dovele do razumijevanja i analize izvedbene situacije, nadilaženja vlastitih granica, suočavanja i savladavanja tehničkih poteškoća, zadovoljstva improviziranja s drugima i za druge…

Chris Martineau, glazbenica (viola, glas) spaja različite suvremene umjetničke prakse kao izvođačica, improvizatorica i kompozitorica. S muzičarima, plesačima, likovnim umjetnicima i glumcima istražuje zvučni i tekstualni materijal, često vezano uz arhitekturu ili pejzaž. Njezino bavljenje glazbom kreće od klasike do suvremene i elektro-akustične glazbe, uz kontinuirano bavljenje improvizacijom. Tradicionalna glazba oduvijek joj je bila izvor inspiracije. 80-ih godina surađuje s Benatom Achiaryem. Od 1994. sudjeluje u radu kompanije Le Grain pod ravnanjem Christine Dormoy. Sa Sylvain Meretom i Julie Läderach osnovala je improvizacijski kolektiv Les Imprévisibles. Dio je improvizacijskog kvarteta Lux Nox Mix (Bordeau, Budimpešta), dueta Barkatu Bartok i Les Fleurs de Bach, surađuje s cirkusom, te s kiparom Denis Tricotom. Redovito organizira i sudjeluje na improvizacijskim susretima u Francuskoj i Europi.

Sylvain Meret, plesač i koreograf, nakon studija likovne umjetnosti (diploma DNSEP na Ecole des Beaux Arts, Bordeaux), pohađa školu P.A.R.T.S. u Bruxellu, satove Lance Griesa, Davida Hernandeza, Randy Warshawa, Petera Gossa, Vere Mantero, Thierry Bae, Patricie Kuypers i dr. te stečeno znanje kombinira s tehnikama Body-Mind Centering, Feldenkrais, Alexander i praksom Qi Gonga. Između 1998. i 2002. nastupa u koreografijama Christiane Blaise, Virginie Mirbeau, Felixa Rückerta, kompanije B. Valiente i Martina Sonderkampa. 2001. postaje članom Magpie Music and Dance Company. Od 2002. živi i radi između Bordeauxa i Amsterdama. Podučava u Ateliers de la Manutention (Bordeaux), Cefedem de Normandie, Summer session workshop (The Tisch University, New York), Animal a l’esquena (Girona), Pia (Amsterdam). 2004. osnovao je kompaniju Kairos.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

natrag