Peter Pleyer i Maria Francesca Scaroni

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Istraživački laboratorij Riba gušter leopard čovjek – praćenje tragova podrijetla vlastitog plesa

3dan_08

Pod mentorstvom međunarodnih umjetnika Petera Pleyera i Marie Francesce Scaroni, ovaj je laboratorij okupio profesionalne plesne i izvedbene umjetnike iz Hrvatske i okolnih zemalja u teorijskom i praktičnom istraživanju plesnih praksi i narativa koji su stvorili kanon na koji se danas pojedinačno, ali i kolektivno, oslanjamo te koji čini polje socijalnih i poetskih pitanja kojima se bavimo.

U laboratoriju su sudjelovali: Dora Đurkesac, Marko Gutić Mižimakov, Nikolina Komljenović, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Irena Mikec, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila, Zrinka Šimičić Mihanović, Josipa Štulić, i Žak Valenta.

Peter Pleyer
Nakon nekoliko godina rada kao glumac u njemačkom kazalištu, studira ples na European Dance Development Centre / Art Academy Arnhem, Nizozemska. Od 2000. živi u Berlinu. Zbog interesa za teoriju plesa i koreografije, često mentorira izvedbene projekte u Njemačkoj, Švedskoj i Poljskoj, s fokusom na nove metode podučavanja plesa i koreografije u kojima improvizacija igra suštinsku ulogu. Kroz to nastaje predavanje/instalacija “Choreographing books” u kojoj prezentira svoj pogled na razvoj studija plesa u SAD-u i Europi. Pomogao je u stvaranju edukacije iz suvremene koreografije u Berlinu. Član je umjetničkog i znanstvenog kolektiva “Veronika Blumstein,” koji istražuje i rekonstruira rad fiktivne poljske koreografkinje. Od 2007. do 2014. bio je umjetnički direktor festivala Tanztage Berlin, a 2012. i 2013. dio programatorskog tima kazališta Sophiensaele u Berlinu. Sa solo radom “Ponderosa Trilogy” te grupnom koreografijom i međunarodnim improvizatorskim formatom “Visible Undercurrent”, 2014. uspješno se vraća koreografskom radu.

Maria F. Scaroni
Od talijanskih televizijskih produkcija do “release” i post-modernih plesnih tehnika, od kontakt improvizacije do studija književnosti i teorije, od 1996. do danas, Maria F. Scaroni kreće se kroz kompleksnu mrežu učenja i stvaranja. Njen rad, usmjeren na suradničke procese i eksperimentiranje s iskustvom trajanja, obilježen je križanjem formi performansa, koreografije i instalacije. Radovi: “The Symmetry Project” s Jessom Curtisom/Gravity, “The State of Things” AADK/s Vaniom Rovisco, “Dance.Private Carnival” (plesna instalacija)/AADK, “Display”, “Towards Another Miraculous” s Frankom Willensom. Kao izvođačica surađuje s Tinom Sehgalom, Jeremy Wadeom, Wilhelmom Groenerom, Hannom Hegenscheidt te od 2011. s Meg Stuart/Damaged Goods (“Built to Last”, “Sketches/Notebook”, “Until Our Hearts Stop”).
Uključena je u improvizacijske kolektivne prakse (Politics of Ecstasy/Auf den Tisch/; P.O.R.C.H./Ponderosa; krugu queer-identificiranih umjetnika u San Franciscu među kojima su i majstorica, plesna pionirka i iscjeliteljica Sara Shelton Mann i Keith Henessy). Podučava na HZT pri Sveučilištu u Berlinu, a aktivna je i u nezavisnim edukativnim projektima (P.O.R.C.H. i Smash Berlin), unutar kojih razvija metodologije rada usmjerene na tijelo kao materijal. Završila je M.A. iz talijanske suvremene književnosti, s tezom o edukaciji i plesu.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

natrag