Improspekcije2016

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

impro-2016_cover

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

10. međunarodni festival improvizacije

Od 23. do 26. studenog 2016.
Teatar &TD, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu

Program

23. studenog 2016.

2016_nestajanja

20.00 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

Zrinka Šimičić Mihanović: Nestajanja, somatski susret izvođača i gledatelja

autorica koncepta: Zrinka Šimičić Mihanović
plesačice: Tamara Curić, Lana Hosni, Roberta Milevoj, Ivana Pavlović, Zrinka Šimičić Mihanović, Nastasja Štefanić
autor zvuka: Roko Crnić
oblikovatelj svjetla: Tomisav Maglečić
istraživačica procesa: Ivana Slunjski

Predstava Nestajanja gradi se na somatskom iskustvu izvođača, kao i gledatelja. Zanima nas pojedinačno i osobno koje izranja iz općeg i univerzalnog. Krećemo od jedne, prve stanice iz koje smo nastali, kao pojedinci i kao vrsta i, putujući dubinama različitih struktura i procesa koji nas čine onime što jesmo, stvaramo ples.

Autorica koncepta, Zrinka Šimičić Mihanović, posljednjih deset godina studira i istražuje somatski pokret, prvenstevno kroz Body-Mind Centering® pristup, ali i kroz druge somatske pristupe i prakse. Njezin autorski rad i do sada je bio nadahnut somatskim iskustvom, no u Nestajanjima ono prvi put istodobno postaje ishodištem, metodom, a na određeni način i temom rada.

21.00 sat

Razgovor: Uvod u ovogodišnji festival

24. studenog 2016.

15138379_545620955608167_4408799615683704432_o

Od 11.00 do 18.00 sati

Madalina Dan: The Agency of Touch, taktilna izvedba za jednu osobu

oblikovanje prostora i kostima: Ana Botezatu
oblikovanje zvuka: Natalia Bustamante
produkcija: HZT (Hochschulübergreifende Zentrum Tanz Berlin)

The Agency of Touch je susret izvođačice i primatelja/ice u kojem se dodiru pristupa kao izvedbenoj, hotimičnoj gesti. To je pokušaj stvaranja trenutnih taktilnih kompozicija (koreografija). Recepcija rada ovisi o osjetilnoj spremnosti primatelja/ice koji/a ga subjektivno doživljava i opaža na svojem tijelu. Riječ je o praksi koja daje predsnost dodiru, haptičkom i tjelesnom iskustvu u odnosu na, u suvremenom tehnologiziranom društvu, toliko dominantno vizualno iskustvo. Rad je instalacija određenog trajanja koja želi stvoriti sinestetičko, refleksivno okruženje oko dodira. Prostor nudi četiri aktivnosti: jedan-na-jedan taktilnu izvedbu (17-20 minuta po sudioniku/ci), prostor za crtanje u kojem je sudionik/ca pozvan/a izraziti svoj doživljaj izvedbe, izložbu crteža drugih sudionika/ca, prostor za odmor, promišljanje i kontemplaciju.

18.00 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

Maja Đurinović: Kreativna ludost u sjeni Velikog Brata
predavanje

Predavanje nudi pogled na pedagoški i umjetnički postupak improvizacije u kontekstu razvoja Zagrebačke škole suvremenog plesa 20. stoljeća, na autorske stavove i (ne)pristajanje na rizik i novi, otvoreni i napeti odnos između koreografa i plesača kao kreatora tjelesnih materijala.

2016_komorebi

19.00 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

Improvizacija u regiji: Rijeka
Gordana Svetopetrić: Komorebi, plesno – glazbena improvizacija 

Koncept i plesno – glazbena struktura; Gordana Svetopetrić 
Ples, kreacija; Senka Baruška, Zvonimir Kvesić, Irena Mikec, Martina Rukavina  
Glazba, kreacija; Mladen Ilić/ perkusije, Alen Svetopatrić/ bas gitara 
 
U izvedbi se bavimo propitivanjem trenutaka u kojima riječi prestaju igrati moćnu i jasnu ulogu. Onim trenucima kada univerzalna verbalna jedinica postane otopljena, otpuštena od svog značenja usmjeravajući nas u druge dimenzije u kojima pokret egzistira bez riječi..Poezijom vodimo tijelo, živimo u zvuku, plesom se prepuštamo zajedničkoj situaciji, u zajedničkom prostoru i istom kazališnom vremenu.
Komorebi je izraz koji nema doslovno značenje, a Japanci ga  koriste kada se zrake sunca probijaju kroz travu – simbioza sunca i listića. Ples nam, kao i poezija, nudi utočište u metaforama i upravo značenje Komorebi nas inspirira kroz poeziju, motivira u pronalaženju zajedničke priče, različito doživljene.  

20.00 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

IMPROretroSPEKCIJE10

Izvedbeni razgovor s dosadašnjim suradnicima, sudionicima, gledateljima Improspekcija
Koncept: Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović

25. studenog 2016.

Od 11.00 do 17.00 sati

Madalina Dan: Agency of Touch

18.00 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

Predavanje Madaline Dan

Razgovor s Madalinom Dan o nastajanju projekta Agency of Touch koji će uključivati i prikaz dokumentacije (dijagrame metoda, crteže dosadašnjih sudionika, radne bilješke u formi bloga http://cargocollective.com/theAgencyofTouch), te osvrt na specifično iskustvo izvedbe u Zagrebu.

19.00 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

Aleksandra Janeva Imfeld/Iva Nerina Sibila/IMRC: Nukleon

umjetničko vodstvo: Aleksandra Janeva Imfeld i Iva Nerina Sibila 
kreacija i izvedba: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Iva Nerina Sibila, Leon Goličnik, Nikola Orešković 

Nukleon je prva grupna cjelovečernja predstava IMRC kolektiva. Nastala je u suradnji s Aleksandrom Janevom Imfeld, a kroz principe kolektivnog autorstva i improvizacije. Koreografski predjeli koje plesači proizvode posljedica su kolektivne razrade specifičnog sistema plesačke interakcije, nastalog iz svakog pojedinog plesačkog tijela. Sadržajno, Nukleon se smješta u prostoriju u kojoj se odvila rođendanska zabava, a čija, možemo tek naslutiti. Napuštena zabava, ispražnjene kutije i zaboravljena odjeća, preuzeti od novih aktera postaje mjestom dinamičkih i emocionalnih sudara i eksplozija. Nukleon je zajednica koja djeluje kroz magnetsku i neraskidivu povezanost svojih dijelova.

14940033_562410240629598_6029249821779324601_o

20.30 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

Andrew Morrish: Oh Well, Part 11

Oh Well je projekt produžene solo improvizacije u 26 dijelova, koji Andrew Morrish provodi od 2015. do 2017. u 12 gradova u 9 različitih zemalja.
Andrew vjeruje da je produženi solo umjetnička sudbina izvedbene improvizacije.
Vrijeme u kojem umjetnik otkriva i primijećuje više od iskustva izvođenja.
Vrijeme u kojem se putanje nastajanja značenja razvijaju i uslojavaju.
Vrijeme u kojem različiti načini rada utječu jedni na druge.
50 minuta je sasvim dovoljno vremena…

26. studenog 2016.

18.00 sati
Teatar &TD, Polukružna dvorana

Karmen Ratković : Ekofeminizam i improspekcije: o neprestanom uključivanju isključenog kao političkoj agendi, predavanje

Bit će kratkog govora o filozofijskim i političkim dosezima ekofeminizma, te srodnoj metodi procesnog rada kojom se afirmira rad s nesvjesnim/neartikuliranim, i u velikoj mjeri omogućuje primjena onog što zagovara ekofeministička epistemologija i njoj inherentna etika skrbi: metaforički govor, neprestanu afirmaciju/UKLJUČIVANJE marginalnih aspekata našega iskustva i onih isključenih u našem okruženju, njihovo osvještavanje/zamjećivanje, artikulaciju/imenovanje i prihvaćanje/transformaciju – i to sve kroz zagovaranje nužnosti političkog/javnog djelovanja.

19.00 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

Improvizacija u regiji: Razgovor s umjetnicima iz Rijeke, Zadra, Osijeka, Karlovca, Splita, … o trenutnom stanju i mogućnostima razvoja lokalnih improvizacijskih scena kao i razvoja regionalne suradnje

2016_clouddeluxe

20.00 sati
Teatar &TD, Polukružna dvorana

Improvizacija u regiji: Zadar
Stošija Zrinski i Martina Šver: Cloud Deluxe

Koreografkinja i izvođačica: Stošija Zrinski 
Skladateljica i izvođačica: Martina Šver 
Kostimografkinja: Ljiljana Babić 
Oblikovatelj svjetla: Juraj Aras 

Predstava je nastala iz potrebe da se kroz pokret i emociju izraze aktualna situacija i pitanja autorice. Kroz improvizaciju i fokus na osobno proizašle su teme vezane za autoričin umjetnički put, rutinu svakodnevnice, te duhovna tematika. Postepeno tijekom izvedbe izražavaju se emocije, stanja i doživljaji poput neizvjesnosti, emocionalne borbe, rutine, estetike, bezvremenosti, nježnosti i mistike.
Glazba se stvarala metodom improvizacije i sinkroniciteta na zajedničkim probama plesačice i glazbenice te se prožima s plesom u emociji, tematici, dinamici i ekspresiji. Umjetničkom doživljaju predstave pridonosi prisutnost, komunikacija i sinergija dvaju izvođačica na sceni.

2016_pmo

21.30 sati
Teatar &TD, Velika dvorana

Zrinka Užbinec, Zrinka Šimičić Mihanović i Sonja Pregrad: Pokret Mislim Okret, peta izvedbena postaja 

autorice i izvođačice: Zrinka Užbinec, Zrinka Šimičić Mihanović i Sonja Pregrad
produkcija: Improspekcije 2013.

„Zanima nas ono u pozadini plesa, svjesno i nesvjesno, ono što uvjetuje donošenje određene koreografske kao i izvođačke odluke. Bavimo se mišlju kao pokretom i pokretom tijela kao posljedicom misli. Pokušavamo artikulirati misli; izgovoriti ih i istovremeno osvijestiti na koji način one motiviraju, zaustavljaju i mijenjaju tijek kretanja. Plesača to stavlja pred izazov, a gledatelja? Pred zbrku značenja naoko nepovezanih pokreta ili mu pak nudi novi ključ za čitanje i razumijevanje plesa?“

Ovaj rad zamišljen je kao kontinuirani proces. Svaka nova izvedba, nova je cjelina; nudi mogućnosti za nova rješenja i novi je izazov za autorice i izvođačice.

U ovoj izvedbi izvođačicama će se pridružiti: Vid Adam Hribar (klavijature), Lujo Parežanin (saksofon), Filip Runjić (bubnjevi) i Viktor Slamnig (bas gitara), koji će u nastavku predstave održati jazz/funk impro session.

26. i 27. studenog 2016. od 11.00 do 17.00 sati
Akademija dramske umjetnosti, Frankopanska 22

Radionica pod vodstvom Andrewa Morrisha: Solo improvizacija tijelom i glasom

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

natrag