Novosti

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Radionica: Tijela u pokretu | Prazni prostori

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

U sklopu ovogodišnjih Improspekcija najavljujemo radionicu  koju će voditi Kirstie Simson (UK) i Martin Piliponsky (Argentina). Kirstie i Martin zajedno nastupaju i poučavaju plesnu improvizaciju od 2015., a ove ih godine prvi puta imamo priliku vidjeti u Hrvatskoj. Radionica će se održati od 9. srpnja do 13. srpnja u prekrasnom Parku prirode Kamenjak.

Organizator radionice je Multimedijalna koliba u suradnji s Liberdanceom i Kazalištem Kamenjak

K & P BA 7

Tijela u pokretu | Prazni prostori

Istraživanje slobode kroz plesnu improvizaciju

Radionica plesne improvizacije, voditelji Kirstie Simson (UK) i Martin Piliponsky (Argentina)

Martin i Kirstie povezao je zajednički interes i strast za plesnu improvizaciju i istraživanje slobode. Zajedno su poučavali i nastupali u Argentini, Čileu, Ekvadoru i Meksiku 2015., 2017. i 2018. godine. Njihov kreativni dijalog povezuje važnost slušanja s doživljajem tijela i okoline,  kroz praksu usredotočene prisutnosti, komunikacije i povezanosti.

Zamislite kakav bi bio naš odnos prema tijelu bez nametnutih kulturološki uvjetovanih očekivanja. Zamislite kakav bi bio naš odnos prema plesu kada ne bismo imali predodžbu o tome kako  bi trebalo izledati  ili se osjećati tijelo u pokretu. Je li moguće nadići ovakve i druge ograničavajuće zamisli i zakoračiti u prostor slobodnog izražavanja tijelom? Možemo li iskusiti naše temeljno pravo na otjelovljenu inteligenciju koja je stvorila sav život i osjetiti njenu snagu koja se kreće kroz nas?

U ovoj radionici Martin i Kirstie žele polaznicima/-icama omogućiti takvo iskustvo kroz slavlje tjelesne prakse koju su razvijali tijekom posljednjih 35 godina poučavanja plesne improvizacije.

Razvijat ćemo senzibilitet za brigu, bavljenje, poštovanje i odgovor na potrebe vlastitog tijela i tijela partnera kroz snažne i potencijalno transformativne vježbe. Radionica uključuje vođene vježbe, vrijeme za igru i istraživanje, zadatke vezane uz pokret i zvuk, slušanje, promatranje, meditaciju i razgovor. Veliki dio sadržaja odvijat će se kroz vježbe partneringa i u tjelesnom kontaktu s drugima, u kombinaciji s individualnim pokretom i zvukom. Dovoljno vremena osigurano je za procesuiranje vlastitih iskustava i razumijevanje veze s kreativnim i oslobađajućim aspektom zajedništva.

K & P BA 16

Kirstie Simson (UK) stalna je eksplozija i inspiracija na suvremenoj plesnoj sceni koja publiku dovodi u kontakt sa životnom snagom čiste kreacije kroz svaki trenutak virtuozne improvizacije.  New York Times prozvao ju je ”silom prirode”, a Time Out Magazine, London napisao kako je ”nemjerljivo obogatila i proširila granice suvremenog plesa”. Dobitnica je brojnih nagrada za ples, vrsna predavačica, zadivljujuća izvođačica i vodeća stručnjakinja u području plesne improvizacije. Predaje plesnu improvizaciju na Sveučilištu Illinois, vodi radionice i nastupa širom svijeta. U svom radu oslanja se na poznavanje kontaktne improvizacije, plesnih tehnika, Alexander tehnike, aikida, meditacije, kao i na angažirana duhovna istraživanja te dugogodišnje iskustvo u izvedbenoj improvizaciji. Radi neumorno već tri desetljeća kako bi s ljudima podijelila radost istraživanja primarnog nagona tijela za kretanjem. Uvjerena je da će oslobađanje odnosa prema tjelesnoj inteligenciji, koji je često bojažljiv i ne dovodi se u pitanje, biti važan dio stvaranja nove kulture.

Martin Piliponsky (Argentina) je arhitekt i urbanist, plesač i učitelj improvizacije. Njegova strast za pokretom razvila se kroz hebrejske narodne plesove i sport koji su mu oblikovali karakter i duh. Posljednjih nekoliko godina njegova ljubav prema arhitekturi odražava se kroz podučavanje kao i kroz kustoski rad u tradicionalnim i netradicionalnim prostorima za plesa i improvizaciju. Spajajući svoje obrazovanje i ljubav prema arhitekturi i plesu Martin uči druge o načinima na koje prostori u kojima živimo transformiraju ples i život. Kroz putovanja i nastupe diljem svijeta dijeli svoje umijeće utemeljeno na dubokom osluškivanju sebe i prostora koji nas okružuje.

Martin i Kirstie svoju umjetnost vide kao životnu praksu te će podijeliti uvide stečene kroz zajedničko iskustvo življenja plesne improvizacije.

K & P BA 11

*najavne fotografije: Sol Schiller

Broj polaznika je ograničen.

Prijave i informacije na: improspekcije@gmail.com

Molimo zainteresirane polaznice/ke da se prilikom prijave predstave kratkim životopisom i/ili pismom motivacije.

Cijena radionice

2250 kuna / 300 eura (puna cijena)

1500 kuna / 200 eura (za polaznike iz Hrvatske i drugih zemalja slabije razvijene ekonomije)

  • za uplate do 20. svibnja  – popust 30%:

1575 kuna / 210 eura

1050 kuna / 140 eura  (za polaznike iz Hrvatske i drugih zemalja slabije razvijene ekonomije)

Zainteresiranim volonterima koji bi na radionicu došli autom i pomogli oko prijevoza voditelja i polaznika od mjesta spavanja do Parka Kamenjak, organizator pokriva cjelokupne troškove goriva.

Smještaj

1. U prostoru mjesnog odbora u Banjolama

Prostor je novo uređen,  raspolaže sa dvoranom za spavanje kapaciteta cca 14 osoba. Spava se na madracima za napuhavanje koji se koriste u kampovima, korisnici moraju ponijeti plahte i jastuk. Prostor je opremljen s tri klima uređaja i frižiderom. Sanitarni čvor je novo uređen sa tri WC-a, dva umivaonika i jednim tušem s 50 litarskim bojlerom. Banjole su udaljene od Kamenjaka 5 km. Moguć je prijevoz vlastitim automobilom ili taxijem za više osoba. 

Cijena : 30 kn po osobi po danu. 

Rezervacije na: ples@liberdance.hr

2. Kampovi

http://www.medulinriviera.info/hr/offer/accommodation/camping/

3. Privatni smještaj

www.booking.com

http://www.medulinriviera.info/hr/ 

Ovom prilikom pozivamo vas i na izvedbu Kirstie Simson i Martina Piliponskya koja će se održati u petak 13. srpnja u Kamenjaku!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////